Spijsverteringsenzymen uit mond, slokdarm, maag, alvleesklier en dunne darm breken koolhydraten, eiwitten (waaronder gluten) en vetten in voedsel af tot kleine bouwstenen die vervolgens via de darmwand worden opgenomen.
Gember bevat meer dan 100 bioactieve stoffen, waaronder shogaolen, gingerolen, paradolen, mono- en sesquiterpenen, lycopeen, quercetine, genisteïne, vitamines en mineralen.
Mariadistel is een leverkruid, maar minder bekend is dat mariadistel(extract) de glucose- en vetstofwisseling ondersteunt, geschikt is voor de preventie en (aanvullende) behandeling van metabool syndroom en diabetes mellitus en daarmee samenhangende complicaties.
Kaneel is van oudsher een belangrijke specerij en volksmiddel tegen onder meer indigestie (vol en opgeblazen gevoel in de bovenbuik, winderigheid, boeren, misselijkheid, overgeven, zuurbranden, diarree), diabetes mellitus, kiespijn, luchtweginfecties, hoofdpijn, lagerugpijn, jicht en artritis.
Probiotica bevorderen een gezonde microbiële flora in het maagdarmkanaal (intestinaal microbioom). De Wereldgezondheidsorganisatie definieert probiotica (‘voor het leven’) als levende microorganismen die - in voldoende hoeveelheid ingenomen - de gezondheid van de gastheer ten goede komen.
Berberine is een belangrijke bioactieve stof in verschillende populaire medicinale planten waaronder Berberis vulgaris (zuurbes) en Coptis chinensis (Chinese gouddraad).
Dit artikel belicht de werking van de spijsvertering en bespreekt de meest voorkomende spijsverteringsklachten. Daarnaast worden adviezen gegeven over voedingssupplementen die de spijsvertering kunnen verbeteren.
Een veelvoorkomende aandoening is functionele dyspepsie. Dit zijn spijsverteringsklachten in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, twaalfvingerige darm) zonder aanwijsbare oorzaak. Functionele dyspepsie kan klachten geven als een opgeblazen gevoel, snel ‘vol zitten’, opris ...